利是一大封 清潔好輕鬆

Posted by | No Tags | Blog | No Comments on 利是一大封 清潔好輕鬆

做婚禮攝影, 其中一個好重要既技能, 就係講好說話, 當中都有好大學問。

不過我地多數都會建議新人, 搵一位talk得下既, 夠聲既, 唔駛負責遞茶既姊妹, 負責對住貓紙讀, 好處有二:

我地攝影師講當然好樂意講, 亦都袋埋好多咩飲過新人茶,靚仔過劉德華呀, 飲深d賺多d,  之如此類既說話。不過現場收音既關係, 他日交條full version會聽到我地呢d老牛聲讀出黎, 而且對於當日既活動黎講, 攝影師始終係外人, 有得揀梗係揀返自己人, 仲要係女聲讀出黎好d.

我遇過一次, 企後面遞茶果位tea girl被安排要兼埋讀好說話, 結果大部分既敬茶相, 都影到呢位tea girl望住個茶盤上面既電話貓紙, 大煞風景。

亦都有新人會請大妗姐返黎包辦晒, 不過有好有唔好。因為佢地收得錢, 點都要做多d野, 好多時d時間比佢地玩晒去, 一陣又要全場比個beat佢聽佢唱打游詩。 大妗姐d好說話真係好層出不窮,有次老爺奶奶比利是對新人,大妗就話“拿~利是一大封,生活好輕鬆”,呢句確係妙!

 


No Comments

Leave a comment